Diensten | Bouwen van een woning

Bouwen van een woning

Het krediet voor een nieuwbouwwoning kent een andere benadering dan de kredieten voor een woningaankoop. Dezelfde rentevoeten worden gehanteerd maar de leencapaciteit wordt anders berekend en er zijn meer details waar je op moet letten.

De aanschafkosten

Voor je aan de bouw van een woning kan beginnen heb je bouwgrond nodig. Voor de aanschaf van je bouwgrond betaal je registratierechten, deze kosten kan je berekenen op www.notaris.be/rekenmodules/aankoop .  Voor de bouw van je woning betaal je 21% BTW, zowel voor je materiaal als de werkuren die anderen voor je presteren. Niet elke kredietmaatschappij is bereid de volledige of gedeeltelijke BTW te financieren.


De quotiteit

Als je een lening wil voor de bouw van een nieuwe woning zal je kredietmaatschappij een financieel plan van je vragen waaruit zij de woningwaarde na werken zullen bepalen. Deze waarde wordt gebruikt om te bepalen hoeveel je moet lenen, hoeveel de kredietmaatschappij je toe zal staan en wat je quotiteit is. Net als bij de aankoop van een woning staan de kredietmaatschappijen meestal maximaal 100% van de woningwaarde toe.


Type nieuwbouw

Als kredietmakelaar zien we 3 soorten nieuwbouwprojecten

  1. Aankoop op plan via projectontwikkelaar of bouwpromotor
  2. Aankoop bouwgrond met  eigen aanbesteding en architect
  3. Aankoop grond met bouwdoor eigen werk

Elk type project heeft een andere benadering, wij loodsen jegraag doorheen het hele proces.


Belangrijke details

Voor een nieuwbouwproject zijn er verschillende details  die belangrijk voor je zijn. Wat betaal je tijdens je opnameperiode, hoe verloopt de uitbetaling van gelden, hoeveel tijd heb om je geld op te nemen, hoe zorg je ervoor dat je volledig verzekerd blijft tegen het overlijdensrisico, ..