Diensten | Uitkopen na scheiding

Uitkopen na scheiding

Wil je na de scheiding je woning behouden dan kan je een krediet aangaan voor de uitkoop van je expartner.

Wil je je partner uitkopen na een echtscheiding dan raden we je in eerste plaats aan om je bestaande kredietmaatschappij te vragen om het krediet op jou naam over te dragen. Dat is vaak de beste oplossing omdat zij onder de bestaande waarborg kunnen werken.


In de praktijk merken we dat dit niet altijd wordt toegestaan door de bestaande bank omdat je niet meer binnen de acceptatieregels valt. Laat de moed niet zakken en bevraag je bij ons over je verdere mogelijkheden, wij werken met verschillende kredietmaatschappijen met verschillende acceptatiereglement en een divers productaanbod.


Wanneer je zal scheiden kan je best zo snel mogelijk tot een akkoord komen over de woningwaarde en het deel je aan je expartner moet uitbetalen.


Een rekenvoorbeeld:

Stel je kocht 10 jaar geleden  een woning waarvan jullie beiden 50% eigenaar zijn. De woning is nu € 250.000 waard en er is nog een openstaand krediet van € 100.000. Dat betekent dat de nettowaarde €150.000 bedraagt. De helft hiervan is van jou de andere helft van je expartner.


Indien je je expartner wil uitkopen zal je hem/haar dus € 75.000 moeten uitbetalen. Ga je een nieuw krediet aan moet je dus € 175.000 financieren te vermeerderen met de kosten van de wederbeleggingsvergoeding, de eventuele hypotheekdoorhaling en de nieuwe kredietakte.  Je nieuwe kredietbedrag zal wellicht tussen de € 180.000 - € 185.000 bedragen.


Vaak is het nog een stuk ingewikkelder, wij zijn gespeciliseerd in het verstrekken van hypothecaire kredieten en vinden vast wel een oplossing. Aarzel niet om contact op te nemen.